Gebelikte Ayak Bakımı

Gebelikte Ayakta Ne Gibi Sorunlar Yaşanır? 

Hamilelik boyunca, bedendeki değişim gövde ile sınırlı kalmaz; vücut ağırlığındaki artışa bağlı olarak ayakların yükü de artar. Artan ağırlığa bağlı değişim ayaklarda en çok ayak kavisinin düzleşmesiyle kendini gösterir. Ayak kavisindeki düzleşme bir deformasyondur. Bu düzleşme sonucu ayakta daha önce görülmeyen ayak ağrıları ve tırnak batması görülebilir.

Hamilelik ilerledikçe ayak bileği çevresi ve ayaklarda şişme giderek belirginleşir. Hormonal seviyedeki değişiklikler vücutta daha fazla su tutulmasına neden olur. Bu, aslında normal karşılanan bir durumdur: artan sıvı miktarı, fetuse besin taşınmasına yardımcı olur; ama anne adayını da sıkıntıya sokar.

Yerçekimi de devreye girince, bacaklar ve ayaklarda ödem oluşur. Ayaklar ayakkabılara sığamaz. Anne adayı, terlik kullanmaya başlar. Ama, annenin ayak numarası büyüyünce arkası açık terlikten taşan topuklarda çatlaklar oluşur.

Bu Sorunların Çözümü İçin Neler Yapılır?

  • Nasırlar ve çatlak topuklar için ayak sağlığı bölümlerinde bakım yaptırabilirler.
  • Sorunların oluşmasını ya da tekrarını engellemek için doğru ayakkabı giyilmelidir.

Gebelikte Ayakkabı Seçiminin Önemi Nedir?

Gebelikte seçeceğiniz doğru ayakkabı ayaklarınızın deforme olmasını engelleyecek, batık ve nasır oluşmasına imkan vermeyecektir. 3 konuya dikkat ederek doğru ayakkabıyı seçebilirsiniz.

Alışveriş Saati: Ayakkabı alışverişi için günün ilerleyen saatlerini seçin. Uyurken rahatlayan ve dinlenen ayaklar, günün yorgunluğunu çektikçe genişler. Unutmayın; ayaklarınıza uygun, sıkmayacak, canınızı acıtmayacak ayakkabı arıyorsunuz.

Model: Yüksek ökçeli ayakkabılardan kaçınmanızı söyleyerek başlayalım. Tabanınızı destekleyen, rahat yürümenize olanak veren ayakkabıları seçmenizde yarar var. Burun kısmı geniş, yürüyüş ve koşu ayakkabıları idealdir.

Numara ve Kalıp: Ayakkabı numarasından çok rahatlığını ve kavrayışını önemseyin. Ayağınızı saracak ama sıkmayacak genişlikte ayakkabı almaya dikkat etmenizi öneriyoruz. “Ayakkabı zamanla açılır” sözlerine itibar etmeyin; o kadar zamanınız yok.

Gebelerin Ayak Bakımı Yaptırırken Dikkat Etmesi Gerekenler Nelerdir?

Gebelikte ilaç kullanımı kısıtlı olduğu için anne adaylarının vücutlarını her türlü virüse karşı korumaları önemlidir. Ayak bakımı yaptırırlarken steril aletler kullanan ve hijyene önem veren merkezleri tercih etmelidirler. Aksi takdirde siğil, hep B, Hep C bulaşabilir.

Gebelikte Ayak Bakımı Ne Zaman ve Ne Sıklıkta Yaptırılmalıdır? 

Genelde 12.haftadan itibaren kilo ve ödem ile birlikte ayaklarda problem görülmeye başlayabilir, bu haftadan itibaren ayak bakımı yaptırılabilir. Ayda bir kez yaptırılabilir.

Hamilelikte Nasırlar Neden Olur? Ne Gibi Tedaviler Uygulanır? Hamileler Nasır Bandı Kullanabilir Mi?

Hamilelikte alınan kilolar, hormonal değişiklik ve kan basıncı artışı ile vücudun su tutması sonucu ayaklarda oluşan ödem ile ayaklar büyümektedir, ancak büyüyen ayaklara mevcut küçük numaralı ayakkabıların giyilmeye devam edilmesi sonucu nasırlar oluşmaktadır. tedavisi ayak sağlığı bölümlerinde yapılmaktadır.

Nasır bantları kesinlikle kullanılmamalıdır, ölü deri yanında canlı deriye de nüfuz ederek canlı derinin deforme olmasına sebep olmaktadır.

Hamilelikte Batık Tırnak Tedavisi Nasıl Yapılır?

Hamilelerin batık tırnak tedavisinde bant ya da tel yöntemi kullanılır.

Hamileler Ayak Sağlığı Açısından Nelere Dikkat Etmelidir?

Doğru ayakkabı seçmeye özen göstermeli, büyüyen ayaklarına uygun numaralı ayakkabılar giymeliler.

Uzun süre ayakta kalmamalı, ayakta sabit kalmamalı, mümkün oldukça ayaklar yukarı kaldırılıp dinlendirmeli, uzun süre oturarak seyahat etmemeliler.

Evde Yapılabilecek Ayak Bakımı Uygulamaları Var Mıdır? 

Nasır oluşumuna engel olmak için ayaklar nemlendirilmeli, vazelin gibi yağlı kremler tercih edilmemeli, nem veren ürünler tercih edilmelidir.

Bilgilendirme
Sosyal Ağlar

Sosyal ağlarımızı takip edin, güncel bilgi ve kampanyalardan haberdar olun.

Copyright 2022 to R-den Clinic . All rights reserved.

Copyright 2020 by R-Den Clinic. All rights reserved.