ÇENE DOLGUSU ESTETİĞİ
Çene dolgusu hakkında merak ettikleriniz ve sorularınızın cevapları bu sayfada! Çene; kadınlarda ve erkelerde temel yüz hatlarının belli olmasını sağlayan yüzün en temel bölgelerinden biridir. Çene yapısının estetik olarak ideal kabul edilen hali kadında ve erkekte farklılık gösterse de temelde hatları belli bir yapıyı ifade eder. Çenemizin bu orantısal sorunları ortadan kaldırıldığında dikkat çekici bir farklılık ortaya çıkar. Dolgu ile de çenemizdeki ideal görüntüye rahatlıkla kavuşabiliriz.
ÇENE DOLGUSU VE ÇENE ESTETİĞİ
Çene estetiği yüzün imajını etkileyen en önemli yerlerden biridir. Çünkü yüzde altın oran denilen bir oran vardır. Örneğin alın bölgesi bir birim, burun bölgesi bir birim iken, alt yüz de bir birim olmalıdır. Çenenin çok uzun ya da kısa olması, önde ya da geride olması bu oranı değiştirir. Son yıllarda bütün dünyanın en sık tercih ettiği estetik ameliyat burun estetiğidir. Çene estetiği ise hemen bunun peşinden gelen en sık tercih edilen müdahalelerden biridir.
Çene estetiği için en sık tercih edilen yöntem ise çene dolgusu yöntemidir. Özellikle çene eşitsizlikleri, asimetriler ya da çene ucu belirginliğinin olmaması, kişinin güçlü yüz yapısı üzerinde negatif etki oluşturabilir. Özellikle estetik olarak değerlendirildiğinde çene ucunun ayrıca ele alınması gerekir. Çünkü çene ucu burundan tutun da diğer yüz uzuvlarına kadar her şeyi değiştirebilir.
Mesela çene çok geride olan bir kişinin yüzü kuş yüzü gibi görünebilir. Bu durumda burun olduğundan daha büyük görünebilir. Ya da çenesi fazlaca önde olan birinin diğer yüz yapılarıyla uyumu bozulduğu için çenenin aşırı büyük olması diğer yüz yapıları üzerinde baskılayıcı bir etken yaratabilir. Bu tür çene bozukluklarının tedavisinde çene dolgusu gibi ameliyatlı ya da başka yöntemlerle ameliyatsız çene ile ilgili birtakım girişimlerde bulunulabilir.
ÇENE DOLGUSU İLE ÇENEDE NASIL DEĞİŞİMLER YAPILABİLİR?
- Çenedeki orantısal sorunlar giderilir.
- Çene hattının belirginleşmesi sağlanır.
- Çene ucu yada hattı öne doğru uzatılabilir.
AMELİYATSIZ DOLGULAR VE AMELİYAT UYGULAMALARI
Çene anomalilerinin belki de en sık gözleneni çene ucunun normalden küçük ve geride olmasıdır. Bu durum mikrogeni olarak isimlendirilebilir. Bu durumda genelde ameliyatsız tedavi seçenekleri içerisinde en uygun tedavi yöntemi çene ucuna dolgu uygulanan çene dolgusu yöntemidir. Bu gerçekten çok etkin bir ameliyatsız çene estetiği uygulamasıdır. Çünkü çene dolgusu uygulandığında kişinin direkt olarak çenesinde bir belirginleşme ve büyüme hissedilir. Bu çene dolgusu yönteminde en büyük avantajlardan biri kişinin hemen sosyal hayatına dönebilmesi ve aynada hemen baktığında sonuç alabilmesidir.
Kazanımlarıysa çene ucunun belirginleşmesiyle altın orana daha çok yaklaşmış estetik bir yüz elde edilmesidir. Ayrıyeten de çenenin küçük olması, joe-line denilen çene kenarındaki birtakım sarkmalara ya da gıdının daha belirgin olmasına yol açar. Halbuki çene dolgusu ile çenenin hafifçe büyütülmesi hem çene kenarlarına hem de gıdı bölgesine bir toparlanma vererek kişinin o bölgede daha iyi bir genişlik elde etmesini sağlar. Yani ameliyatsız çene estetiği uygulamalarına kısaca çene dolgusu denebilir.
ÇENE İLERİLİĞİ
Çene ucu ile ilgili diğer bir problemle çenenin normalden daha uzun ya da önde olmasıdır. Bu da çene ucu geriliğinden sonra en sık görülen problemlerden bir tanesidir. Burada genelde en çok uygulanan işlem çene ucu törpüleme ameliyatıdır. Burada yapılan işlem genelde ağız içerisinden küçük bir kesiyle çene ucunun törpülenerek bir miktar geri alınması hem de boyunun kısaltılmasıdır. Eğer hastaların bazılarında çenedeki yumuşak dokuda da bir artış varsa o zaman bir miktar yumuşak doku çıkarılması da uygun olabilir.
Genelde ağız içi kesisi tercih edilir ama eğer çenedeki cilt fazlalığı ya da yumuşak doku fazlalığı çok ön plandaysa çene altındaki kat hizasından yapılan bir kesi gerekir. Oradan küçük miktarda bir doku çıkarıp çene cebinin küçültülmesine olanak verdiği için o da bazen tercih sebebi olabilir.
Daha önemli boyutta çene ileriliği olgularında ise çenenin alt kısmı kesiler belki bir miktar kemik yapının çıkarılması ile birlikte geri alınması işlemi yapılır. Bu ilk bahsedilen ameliyata göre daha agresif bir işlem denebilir. Ancak çok ileri çene olgularında çene kemiğinin bir miktar kırılarak tekrar şekil verilip o şekilde küçültülerek şekillendirilmesi her zaman daha iyi sonuç verecektir.
YAĞ DOLGUSU
Çene ucu estetiği ameliyatı yöntemlerde genelde uygulana iki yöntem vardır. Bunlardan birincisi kişinin kendi vücudundan elde edilen kök hücreden zengin yağ enjeksiyonu uygulamalarıdır. Bunun en büyük avantajı kişinin kendi dokusuyla çeneyi büyütmektir. Tekrarlanabilir olmasıdır. Ama burada özellikle çene hafif ya da orta derecede gerilikler çene ucuna yapılan seri yağ enjeksiyonlarıyla gerçekten iyi sonuçlar alınabilir. Ancak çene eğer ciddi anlamda gerideyse genelde çene ucu protezi iyi sonuç vermekteyken daha fazla geriliklerde çenenin cerrahi olarak bir miktar öne alınması işlemi uygulanabilir. Bu durumda yine dolgu yöntemi cerrahi işlemi destekleyici nitelikte olabilir.
Yağ enjeksiyonu uygulamaları, o bölgedeki yağın belli bir düzeyde yaşayabileceği için, belli aralıklarla bir ya da iki seans tekrarlanabilir. Burada çene ucunda elde edilen dolgunluk kalıcıdır. Ama o bölgede yağın yaşayabilirliği sınırlı olduğu için bu işin bir iki seans yapılması çok daha efektif sonuç verir. Genelde hafif dereceli çene ucu geriliklerinde de iyi bir sonuç verir. Çene ucu protezi ise yüksek polietilen, medpol içeren protezlerdir. Medpol ise vücutla uyumlu bir protez maddesidir.
Silikon protezler ise zaman içerisinde çene kemiğinde bir miktar erozyon yaratabilir. . Bu yüzden genelde bu yüksek polietilen içeren çene implantlarını kullanmak çok daha etkilidir. Bu yöntem de çene dolgusu yöntemi ile daha efektif hale getirilebilir.
Çene ilerletme ameliyatları ise çok daha ileri olgularda yapılmaktadır. Genelde bu kadar ciddi derecede çene geriliği olguları nadir görülür. Çünkü o kişinin çene protezi uygulamalarıyla hem kalıcı hem de estetik olarak güzel görünüme kavuşturmak mümkündür.
ÇENE DOLGUSU UYGULAMASI NASIL YAPILIR?
Çene dolgusunu yapacak doktor tarafından öncelikle çenenizin yüzünüzle olan uyumu için neler yapılacağı belirlenir. Sonrasında işlem yapılacak bölgeye anestezik krem sürülerek işlemin daha konforlu olması sağlanır. Dolgu küçük enjektör vasıtası ile çenede istenilen yerlere uygulanır. Çeneye yapılan uygulamanın etkisi ilk aşamada etkisini gösterir.
İşlem ortalama 15-30 dakika sürer. 1 hafta sonrasında yapılacak kontrol randevusunda gerekli görülen rötuşlar doktor tarafından gerçekleştirilir. İlk hafta sıcak sauna, hamam gibi aşırı sıcak ortamlarda bulunmamaya özen göstermek gerekir. Dolgunun tam olarak çeneye oturması 1 haftayı bulabilir.
ÇENE DOLGUSUNUN KALICILIĞI
Çene dolgusunun kalıcılığı 12-15 aydır. Tekrarlanabilir bir uygulamadır.