Saç ekimi yaptırmak isteyen veya bu konuda araştırma yapan kişilerin sıkça karşılaştığı terimlerden bire de şüphesiz ki grefttir. Fakat bu konuya başlamadan önce saç ekimi işleminin nasıl yapıldığına kısaca bir değinelim. Saç ekimi işlemi kıl kökü nakli olarakta bilinmektedir. Saçların yoğun olduğu bölgelerden (ense, çene, göğüs, bacak gibi) alınan kıl köklerinin saçsız bölgeye transfer edilmesidir. İşlem lokal anestezi altında gerçekleştiği için kesinlikle acı hissedilmez. En büyük avantajlarından biri de budur. Saç ekimi işlemi sayesinde saçları dökülen kişilerin eski görünümüne kavuşması sağlanır.
Asıl konumuz olan greft ise; saç ekimi işleminde başrol oynamaktadır. Sağlık alanında sıkça kullanılan bir terim olan greft; vücuttaki herhangi bir dokunun, vücuttaki başka bir bölgeye transfer edilmesi işlemidir. Saç ekiminde transfer edilen doku kıl kökleridir.
Greft Sayısının Yanlış Hesaplanması Durumu
Greft sayısı yeni çıkacak saçları direkt olarak etkileyeceğinden çok dikkatli hesaplanmalıdır. Saç ekimi doktorları tarafından yapılan saç analizi sonucunda sayı belirlenmelidir. Greft sayısının yanlış hesaplanması; saçsız bölgenin ihtiyacı olandan daha az veya daha çok belirlenmesi durumudur.
Gereğinden az greft toplanması durumunda:
- Saçsız alan kapanmaz.
- İkinci kez saç ekimi işlemi gerekebilir.
- Doğal bir saç görünümü olmaz.
Gereğinden fazla greft toplanması durumunda:
- Donör bölge gereksiz yere harap edilmiş olur.
- Saç kökleri ziyan olur.
- Gereğinden fazla ekilen greftler doğal saç görünümünü bozar.
Tek seferde yüksek sayıda greft ekilmesi bu işlemin kaliteli olduğu anlamına gelmez. Önemli olan saçsız bölgenin ihtiyacı kadar greft sayısının belirlenmesi ve ekilmesidir.